Pamiętamy, jak podręczniki z chemii zaczynały się zdaniem "Chemia żywi, ubiera i leczy". Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że również truje...
Konserwanty, sztuczne barwniki, emulgatory, zagęszczacze zaburzają wiele podstawowych funkcji organizmu, w tym również funkcji odpornościowych. Postęp w technologii żywności i coraz większe zapotrzebowanie na żywność wygodną i funkcjonalną spowodowały gwałtowny wzrost zapotrzebowania na substancje dodatkowe i wzbogacające. Stosowanie dodatków wynika z wielu korzyści, jakie przynoszą one producentowi, a także często i dla konsumenta. Niestety, nie zawsze...
I tych w żywności nie brakuje. Bywa, że w jednym produkcie często znajduje się aż kilka sztucznych substancji (barwnik, jeden lub dwa konserwanty, aromat, antyutleniacz itp.). Dlatego lepiej unikać produktów nienaturalnie kolorowych, o podejrzanie długim terminie przydatności do spożycia.
Żywności zawierającej sztuczne dodatki nie powinny jeść dzieci, ludzie starsi, kobiety w ciąży (albo planujące ciążę w najbliższym czasie), matki karmiące oraz osoby ze schorzeniami nerek i przewodu pokarmowego. Lepiej również zachować ostrożność i umiar w jedzeniu cytrusów z tego powodu, że są one konserwowane preparatami chemicznymi, zabezpieczającymi je przed psuciem w czasie długiego transportu i przechowywania. W podobny sposób utrwalane są inne produkty w tym również dżemy, soki, wędliny, żółte sery, a czasem ziemniaki (by nie kiełkowały).
Dlatego zwracajmy większą uwagę na to, co kupujemy i co zjadamy.
Im bardziej produkt jest przetworzony, nienaturalnie kolorowy i dorodny, tym większe prawdopodobieństwo, że został "ulepszony" chemicznie.
Poniżej załączamy listę dodatków do żywności - E - których należy się wystrzegać lub wręcz unikać w kupowanych produktach.
Uwagi i istotne informacje:
Niektóre podane nazwy systematyczne dodatków znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego, że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej, co być powinno).
Dlaczego niektóre symbole odnoszą się do całych grup związków, a inne przypisują dwa lub trzy symbole jednemu związkowi?
Poniższa lista zawiera tylko szkodliwe i często spotykane konserwanty, barwniki, pigmenty, antyutleniacze, stabilizatory, zagęszczacze oraz substancje o innym znaczeniu dodawane bądź tylko używane przy produkcji żywności.
Barwniki i pigmenty E 103 - zabroniony E 104 - podejrzany E 105 - zabroniony E 110 - niebezpieczny E 111 zabroniony E 120 - niebezpieczny E 121 - zabroniony E 122 - podejrzany E 123 - bardzo niebezpieczny! E 124 - niebezpieczny E 125 - zabroniony E 126 - zabroniony E 127 - niebezpieczny E 131 - rakotwórczy E 141 - podejrzany E 142 - rakotwórczy E 150 - podejrzany E 151 - podejrzany E 152 - zabroniony E 171- podejrzany E 172 - podejrzany E 173 - podejrzany E 180 - podejrzany
Konserwanty E 210 - rakotwórczy E 211 - rakotwórczy E 212 -rakotwórczy E 213 -rakotwórczy E 214 - rakotwórczy E 215 - rakotwórczy E 216 - rakotwórczy E 217 - rakotwórczy E 218 - rakotwórczy E 219 -rakotwórczy E 220 - niszczy witaminę B-12 E 221 - zakłóca czynności jelit E 222 - zakłóca czynności jelit E 223 - zakłóca czynności jelit E 224 - zakłóca czynności jelit E 226 - zakłóca czynności jelit E 227 - zakłóca czynności jelit E 230 - zakłóca czynności skóry E 231 - zakłóca czynności skóry E 232 - zakłóca czynności skóry E 233 - zakłóca czynności skóry E 239 - rakotwórczy E 249 - szkodzi przy nadciśnieniu, wchodzi w reakcje z białkiem, w wyniku czego mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy E 250 - szkodzi przy nadciśnieniu E 251 - szkodzi przy nadciśnieniu E 252 - szkodzi przy nadciśnieniu
Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne E 310 - powoduje wysypkę E 311 - powoduje wyspykę E 312 - powoduje wyspykę E 320 - zwiększa poziom cholesterolu E 321 - zwiększa poziom cholesterolu E 330 - rakotwórczy E 338 - zakłóca trawienie, wypłukuje magnez i osłabia szkliwo E 339a,b,c - zakłóca trawienie E 340a,b,c - zakłóca trawienie E 341c - zakłóca trawienie
Zmiękczacze (emulgatory) E 407 - zakłóca trawienie E 450-452 - zakłóca trawienie E 461 - zakłóca trawienie E 462 - zakłóca trawienie E 463 - zakłóca trawienie E 465 - zakłóca trawienie E 466 - zakłóca trawienie E 477 - zakłóca trawienie http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=566089
Pełny spis dodatków do żywności z serii E które w większości są nieobojętne dla zdrowia można znaleść na: http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html |