-->
Strona główna | Mapa serwisu | English version  
Ryszard Kusz
Strona domowa
Stronka jest moją wizją rzeczywistości ukrytej przed ludźmi, robiona przy małej wiedzy warsztatu webmastera
O sprawach tu poruszanych nie dowiesz się w oficjalnych mediach

”i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli” - [Jan 8, 32]
"Witamina" E
Ekologia i zdrowie > Co zagraża zdrowiu > "Witamina" E
Uwaga na E- ulepszacze!
Pamiętamy, jak podręczniki z chemii zaczynały się zdaniem "Chemia żywi, ubiera i leczy". Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że również truje...

Konserwanty, sztuczne barwniki, emulgatory, zagęszczacze zaburzają wiele podstawowych funkcji organizmu, w tym również funkcji odpornościowych. Postęp w technologii żywności i coraz większe zapotrzebowanie na żywność wygodną i funkcjonalną spowodowały gwałtowny wzrost zapotrzebowania na substancje dodatkowe i wzbogacające. Stosowanie dodatków wynika z wielu korzyści, jakie przynoszą one producentowi, a także często i dla konsumenta. Niestety, nie zawsze...

I tych w żywności nie brakuje. Bywa, że w jednym produkcie często znajduje się aż kilka sztucznych substancji (barwnik, jeden lub dwa konserwanty, aromat, antyutleniacz itp.). Dlatego lepiej unikać produktów nienaturalnie kolorowych, o podejrzanie długim terminie przydatności do spożycia.

Żywności zawierającej sztuczne dodatki nie powinny jeść dzieci, ludzie starsi, kobiety w ciąży (albo planujące ciążę w najbliższym czasie), matki karmiące oraz osoby ze schorzeniami nerek i przewodu pokarmowego. Lepiej również zachować ostrożność i umiar w jedzeniu cytrusów z tego powodu, że są one konserwowane preparatami chemicznymi, zabezpieczającymi je przed psuciem w czasie długiego transportu i przechowywania. W podobny sposób utrwalane są inne produkty w tym również dżemy, soki, wędliny, żółte sery, a czasem ziemniaki (by nie kiełkowały).

Dlatego zwracajmy większą uwagę na to, co kupujemy i co zjadamy.

Im bardziej produkt jest przetworzony, nienaturalnie kolorowy i dorodny, tym większe prawdopodobieństwo, że został "ulepszony" chemicznie.

Poniżej załączamy listę dodatków do żywności - E - których należy się wystrzegać lub wręcz unikać w kupowanych produktach.

Uwagi i istotne informacje:

Niektóre podane nazwy systematyczne dodatków znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego, że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej, co być powinno).

Dlaczego niektóre symbole odnoszą się do całych grup związków, a inne przypisują dwa lub trzy symbole jednemu związkowi?

Poniższa lista zawiera tylko szkodliwe i często spotykane konserwanty, barwniki, pigmenty, antyutleniacze, stabilizatory, zagęszczacze oraz substancje o innym znaczeniu dodawane bądź tylko używane przy produkcji żywności.

Barwniki i pigmenty
E 103 - zabroniony
E 104 - podejrzany
E 105 - zabroniony
E 110 - niebezpieczny
E 111 zabroniony
E 120 - niebezpieczny
E 121 - zabroniony
E 122 - podejrzany
E 123 - bardzo niebezpieczny!
E 124 - niebezpieczny
E 125 - zabroniony
E 126 - zabroniony
E 127 - niebezpieczny
E 131 - rakotwórczy
E 141 - podejrzany
E 142 - rakotwórczy
E 150 - podejrzany
E 151 - podejrzany
E 152 - zabroniony
E 171- podejrzany
E 172 - podejrzany
E 173 - podejrzany
E 180 - podejrzany

Konserwanty
E 210 - rakotwórczy
E 211 - rakotwórczy
E 212 -rakotwórczy
E 213 -rakotwórczy
E 214 - rakotwórczy
E 215 - rakotwórczy
E 216 - rakotwórczy
E 217 - rakotwórczy
E 218 - rakotwórczy
E 219 -rakotwórczy
E 220 - niszczy witaminę B-12
E 221 - zakłóca czynności jelit
E 222 - zakłóca czynności jelit
E 223 - zakłóca czynności jelit
E 224 - zakłóca czynności jelit
E 226 - zakłóca czynności jelit
E 227 - zakłóca czynności jelit
E 230 - zakłóca czynności skóry
E 231 - zakłóca czynności skóry
E 232 - zakłóca czynności skóry
E 233 - zakłóca czynności skóry
E 239 - rakotwórczy
E 249 - szkodzi przy nadciśnieniu, wchodzi w reakcje z białkiem, w wyniku czego mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy
E 250 - szkodzi przy nadciśnieniu
E 251 - szkodzi przy nadciśnieniu
E 252 - szkodzi przy nadciśnieniu

Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne
E 310 - powoduje wysypkę
E 311 - powoduje wyspykę
E 312 - powoduje wyspykę
E 320 - zwiększa poziom cholesterolu
E 321 - zwiększa poziom cholesterolu
E 330 - rakotwórczy
E 338 - zakłóca trawienie, wypłukuje magnez i osłabia szkliwo
E 339a,b,c - zakłóca trawienie
E 340a,b,c - zakłóca trawienie
E 341c - zakłóca trawienie

Zmiękczacze (emulgatory)
E 407 - zakłóca trawienie
E 450-452 - zakłóca trawienie
E 461 - zakłóca trawienie
E 462 - zakłóca trawienie
E 463 - zakłóca trawienie
E 465 - zakłóca trawienie
E 466 - zakłóca trawienie
E 477 - zakłóca trawienie
http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=566089

Pełny spis dodatków do żywności z serii E które w większości są nieobojętne dla zdrowia można znaleść na: http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html
Dodaj wpis do księgi gości

Pokaż wpisy
Kontakt: ryszard.k@poczta.itl.pl